Szakmai etika – véd, bizalmat kelt, kötelez

Dávid Júlia-Noémi, egyetemista, Kolozsvár






Az általánosságban vett etika tárgya az erkölcs. Az erkölcs pedig arról szól, hogy mi a jó? Mit helyes megtennünk és mit nem? Eszerint szabályozhatjuk emberi magatartásunkat.




Ezzel emberek sokaságának viselkedése hangolható össze, a társadalmi fegyelemtől függően. Ezek a szabályok és elvek


a mindennapi életünkben ugyanúgy jelentkeznek, mint a munkánkban. Ide tartoznak, a hétköznapi udvariasságok mellett, az általános szakmai viselkedési szabályok is. Az erkölcs tehát megmondja, hogy mi a helyes. A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor egyes kérdésekben meg kell egyezni, hogy mi a helyes és mi nem. Akár egy szakma képviselőinek, akár egy vallás követőinek, akár az egész emberiségnek nehéz egy dolgot ugyanúgy helyesnek vagy helytelennek ítélni.
Az általános etikai elveinkhez képest a szaketika egy szűkebb közösség, egy szakma képviselői számára fogalmaz meg etikai támpontokat, illetve elvárásokat. Ezek mindenképp arra szolgának, hogy segítséget nyújtsanak a szakembereknek. Egy szakmai ágon belül nem dönthet mindenki a maga kénye szerint, mert az bizalmatlanságot válthat ki az emberekben. A különböző szakmai területeken belül vannak általános érvényű etikai szabályok, mint például az emberi jogok tiszteletben tartása, a szakmai titoktartás. Ha ezeket egy szakma képviselője megszegi, az emberekben bizalmatlanságot vált ki a teljes szakma iránt. Amennyiben az ember egy szakmát választ, be kell látni azt, hogy a vele járó értékeket és kötelezettségeket is vállalni kell. Ez részben a lemondásról is szól, lemondok a saját értékrendemről annyiban, amennyiben az nem felel meg szakmám értékrendjének. Tudnunk kell azt, hogy egy szakma elsajátítása nem csak az ismeretek, hanem azon túl az általánosan elfogadott értékrend átvételét is jelenti.  

Fontos az, hogy belássuk, a szakmai etika minket véd. Engem. Téged. Mindenkit. Ahhoz hogy mindenkinek előnyére váljon, ahhoz mindenkinek be is kell tartania. Ha mindenki betartja, akkor egy igazságos, félrevezetésektől mentes világban élhetünk, ahol nem kell félnünk attól, hogy egy orvos, pszichológus vagy egy újságíró, hogy csak néhányat említsünk, becsap minket. 

Nincsenek megjegyzések: