Ideális család?

Sz. G., Ditró




Kisgyerekes szülőként 
időnként meglepődöm azon, 
milyen családképet közvetít 
felénk a média, s általa 
a minket körülvevő emberek.
Mindenki tudja vagy jobban 
tudja, hogy feleségként, 
fiatal anyukaként mi mindent 
nem teszünk jól.





Mindig elcsodálkozom „Bezzegéken”, mert bizony élnek, vannak, virulnak, s akarva-akaratlan sokszor az ember orra alá dörgölik,


miszerint Bezzegéknél mindig ragyogó tisztaság, makulátlan rend van. A kisgyerek sosem maszatos, a zoknik nem tűnnek el nyomtalanul, és Bezzegné mindig olyan külsővel jelenik meg, mintha frissen lépett volna ki a Vogue-katalógusból. Bezzegéket jobban megismerve rájövünk, hogy tulajdonképpen idealizáljuk őket: valószínűleg azt keressük ott, ami a mi családunkból hiányzik. S melyik (kisgyerekes) családban ne lennének porcicák (néhány darab vagy egy egész menhely), mosás után eltűnő zoknik, piszkos ujjlenyomatok a hűtőn, odaégetett, elsózott avagy el sem készített vacsora. S ezek bizony olykor szóváltásra adnak okot, főleg ha ezekhez társul egy ideges, munkából hazatérő férj, egy kialvatlan, fáradt feleség és egy örökmozgó kisgyerek, vagy több is. Természetes, hogy ilyenkor robbannak az indulatok, csapódnak az ajtók és elhangozhatnak erős kifejezések is. Mert a család nem feltétlenül rózsaszín ködben úszó, hárfákat pengető angyalokkal körülvett kis közösség.
De a média mégis ezt sugallja, a reklámokban a frissen ébredő család makulátlan külsővel, csupa mosollyal issza a kávét, apukán olyan vasalt ing van, hogy az éle elvágná a (nemlétező por)cica bajszát, anyuka tökéletes sminkkel, végül is a reggeli kávéhoz minimum egy kis szemfesték illik, a gyerek pedig jól fésülve issza a kakaót, és véletlenül sem önti le magát és mást sem.
Elnézve mindezt, valóban kevésnek érezhetjük magunkat, mert a valóságban ezek a dolgok nem így működnek. Hiába próbálja belénk sulykolni a média vagy elhitetni a reklámok által. Csakis Bezzegéknél történhet olyasmi, hogy hatfogásos ebédet megfőzve sem lesz koszos a konyha, a kötény is ragyogó marad, sőt, a karácsonyi ajándékbeszerzést is megejtik a hat fogás megfőzése alatt. Az ajándékozást személyre szabják (mindenki azt az ajándékot kapja, amit kinézett a kirakatban, nem épp a mellette levőt), karácsonykor tipp-topp a család, a lakás, és élvezik a jól megérdemelt pihenést, miközben karácsonyi dalokat énekelnek. Ez lenne az ideális, de a többségünk nem bezzeg, ezért 24-én még rohangálunk ajándékokért, sűrűn szitkozódva, hogyan felejthettük el idén is Rózsi nagynénit felírni a megajándékozandók listájára. A lakás nagyjából ki van takarítva, de a porcicák vígan dorombolnak a szekrényen, s a töltött káposzta megfőzése még távoli álomnak tűnik…
Ilyenkor egy dolgot tehetünk: maradjunk nyugodtak, ne boruljunk ki, mert ismét Bezzeggel jönnek. Az orrod alá dörgölik, hogy miként lenne ideális… együtt kell élni ezekkel. De egyszer talán az én családom is Bezzeg lesz valakinél (esélye nagyjából egyenlő a nullával).  

Nincsenek megjegyzések: