Go West

Modern népvándorlás

Aranyossy Sándor, egyetemista, Budapest






A migráció közszájon forgó téma manapság a jó öreg európai kontinensen. Van, aki dolgozni akar külföldön, van, aki menekül a háború borzalmai elől, van, aki továbbképzi magát és még sorolhatnánk a népvándorlás hátterében meghúzódó motivációkat. 








Anélkül, hogy különösebben kommentálnánk az elmúlt hetek magyarországi menekültkrízisét, vagy hosszasan időznénk az egyházak jól bevált és sokat használt klisészerű retorikai fogásán: fogyunk, látni kell



a pozitív jellegzetességeit is a migrációnak.
Elsősorban kiemelendő a gazdasági növekedés. A kivándorlással jelentős pénzösszegek áramlanak az anyaországba. A külföldön dolgozó honfitársak tetemes összegekkel segítik az otthon maradottak életszínvonalat. Olyannyira igaz ez, hogy szinte lehetetlen felmérni gazdasági mutatókkal a küldő országba érkező pénzmennyiséget, hiszen csak a banki átutalásokból lehet mérni, hogy körülbelül mennyi pénz érkezik havonta/évente az otthonmaradt családok számára. Azt, ami feketén, zokniban vagy más módon ér haza, szinte lehetetlen követni. Így az egyik pozitív aspektusa a népvándorlásnak a gazdasági fellendülés.
Azt már szinte említeni sem érdemes, hogy a nyugati vagy fejlett országokban olyan technikákat lehet ellesni, amelyeket otthon nem vagy nagyon szűk körben alkalmaznak. Így a másik, nagy előnye a kivándorlásnak a tudásindex növekedése. Új módszereket tanul az asztalos és a biológus, az orvos és a takarítónő. Ha úgy döntenek, hogy hazatérnek, ezeket mindenképp előnyükre fordíthatják az otthoni munkapiacon. Akár olyan berendezéseket használhat a kutató, amelyek nagyban elősegítik kutatásait, illetve olyan ösztöndíjrendszerhez juthat hozzá, amely arra ösztönzi, hogy csak és kizárólag a kutatómunkára összpontosítson. Éhesen kicsit nehéz filozofálgatni az élet nagy kérdésein…
Nem utolsósorban pedig kultúrát tanul az ember. Gyakran lehet hallani, hogy a fejlett országok olyan tiszták és rendezettek… Ez talán arra is sarkallhatja a ki-bevándorlót, hogy adjon saját maga környezetére is, például elvigye a szemetet a kukáig vagy rendet tartson a saját portája körül.
Ez csak néhány pozitív aspektusa a kivándorlásnak. Tény, hogy van egy nagyon csúnya árnyoldala is… Családok szakadnak szét, gyerekek nőnek fel szülő nélkül, és sorolhatnánk. A probléma sokrétű, mivel legtöbb esetben otthon nincs munkalehetőség vagy nagyon nehezen kerül (mindenki számára ismerős a helyzet, hogy van egy ismerősöm ismerőse, akinek a húgának a barátja tud valakit, aki alkalmaz embereket). A fiatal kutató maradna otthonában, de a szakálla kinő, míg egy kutatást véghezvisz a primitív eszközökkel, és hosszasan sorolhatnánk. Persze, igaz, fogyunk, elveszünk, elvérzünk… A próbléma csak annyi, hogyan lehet egy fiatalt otthon tartani, ha szinte az egyetem kapuiban már az élete megpecsételtetett és nyomorra kárhoztatott… Maradni vagy menni? Nem is olyan könnyű! És talán a legkönnyebb megoldás az, hogy Go West!

Nincsenek megjegyzések: