Az a keresztény többlet...

Miklós Ágnes, egyetemista, Kolozsvár


 

Kereszténynek lenni számomra többet jelent, mint Krisztus egyházához tartozni. Feltéve, ha nem csak névlegesen vagyunk keresztények, akkor egy életeszmény lehet, amire az életünket építjük. 



Tudni kell kereszténynek lenni az egyház rítusai és hagyományai szerint, de tudni kell helyt állni az utcán, színházban, kávéházakban. Azt a vidámságot feladatunk szétosztani,

amit Ferenc pápa is újra életre hívott. Mondhatnánk, hogy ettől még nem vagyunk többek a világ jó kedélyű, életvidám, életszerető társadalmánál. De valami mégis van, ami életünket biztosítja. Ő Krisztus. Ő az, aki miatt egy kereszténynek mosoly kellene legyen az arcán. S ha mindig nem is lehet jó kedve, akkor belső mosolyát árassza a világra.
Minap a városban már szürke volt az ég alja. Előttem egy kisgyermek szaladgált és kacarászott. Önkéntelenül is mosolyra görbült a szám, hiszen boldog! A fiúcskát édesapja követte, akinek láthatóan jól esett ez a kis és − mondhatná bárki − jelentéktelen kis tett. Mi ez? Apró kis rezdülés, ami jobbá teheti a napot. Ha a tanítás szerint úgy járunk-kelünk a világban, hogy mindenkiben megpróbáljuk Krisztust felfedezni, akkor mások is meglátják őt bennünk. Tagjai lehetünk akármilyen szubkultúrának, követhetünk bármilyen életvezetési stílust, amiben csak jól érezzük magunkat – és mindez lehetne akár keresztényi is, csupán engedjük barátunknak fogadni a Fiút. Egy barátot, aki minden baráti tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor kész életét is értünk odaadni. Mi lehet ennél nemesebb és hatalmasabb ajándék?!
Építsük életünket a szeretetre, vagyis Jézusra. Nem kell konkvisztádoroknak lenni ahhoz, hogy az övéi legyünk, de ha alkalmunk nyílik rá, akkor igen is valljuk meg őt Urunknak. Jól tudták már ezt már eleink is: ... legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek. (1 Péter 3, 15). Isten azért teremtette a világot, a dolgokat, amivel feldíszítette, hogy örüljünk benne. Ugyanezért teremtett olyan dolgokat is, amelyekben örömünket lelhetjük. Örülni valaminek, az élet adta lehetőségeknek nem bűn. Ha valaki az új autójának örvendhet, hát örvendjen, de ha valaki az egyszerű kis háztartásának örül, legyen boldog, mert ez mind Istentől való. Egy élet sem értékesebb a másiknál, mind a Krisztuséi vagyunk.
Végül is lehet, hogy éppen a kínok kínját éljük át, de akármilyen lelki válságban is legyünk, mindig tudjuk, hogy Krisztus áll mellettünk. Örvendjünk, hogy nekünk ez megadatott. Keresztények vagyunk!

Nincsenek megjegyzések: