Mit várunk Istentől?

Tankó Emőke, egyetemista, Kolozsvár



A várakozás időszakában, a csendben kérdések tömege fogalmazódhat meg az emberben. Ebben az időszakban egy nagyon egyszerű kérdés kezdett el foglalkoztatni: Mit várunk Istentől? Mi az, amit naponta tőle várunk, követelünk, s mi az, amit elvárhatunk, ami meg is illet minket?






Úgy gondolom, nehéz ezt a kérdést teljes egészében megközelíteni, megfelelő választ adni, hiszen hajlamosak vagyunk mindent Istentől várni. Képesek vagyunk elvárni,


hogy jó eredményekkel végezzünk; megoldódjanak a baráti kapcsolatainkban felmerülő problémák; elénk küldje életünk szerelmét, formálja helyettünk a kapcsolatot; pillanatok alatt a lehető legjobban döntsünk; a legjobban működjenek a dolgaink, a legboldogabbak legyünk. Mi több, elvárjuk tőle, hogy közbelépjen és megoldja a nemzetközi gazdasági és politikai problémákat is. Mindent, ami elvárás, azt Istentől várjuk. Megérdemeljük? Ha őszinték vagyunk, tudjuk, hogy nem. Az általában mentségként felhozott emberi mivoltunk sem kielégítő válasz. Nem arról van szó, hogy nem fordulhatunk Istenhez kérdéseinkkel, kéréseinkkel, hisz kihez máshoz mennénk, ha nem hozzá? Isten végtelenül irgalmas és szerető, kezdeményez, és az embernek válaszolnia kell, mielőtt újabb kérdéseket és kéréseket terjeszt elé. Ez a válasz a hit, a hála és köszönet, mindazért, amink van. Ezen a vonalon haladva, Böjte Csaba mondata jut eszembe: „Milyen rosszul eshet a mi Urunknak, Istenünknek, hogy legtöbbször észre sem vesszük pazar ajándékait…”. Úgy gondolom, hogy akiben megfelelő szintű bölcsesség és hit van, annak ereje is van a mindennapi problémák megoldásához, elviseléséhez. Ereje van legyőzni a fájdalmat, keresgélni, újat alkotni, ami hozzájárul a világ szebbé tételéhez, egy jobb jövőhöz, mert a bölcsesség az, ami magába foglalja az erőt, a szeretetet, a széles látásmódot, a valamilyen szintű hitet, mindazt, ami az életben elmaradhatatlan. Hiszem azt, hogy az embernek több ereje van, mint amennyiből merítkezik, csak a félelem, a magabiztosság hiánya arra készteti, hogy mindent elvárjon. Ez a tény is tükrözi, hogy még több és még mélyebb hitre, valamint bölcsességre lenne szükség. Kívánom, hogy a hátralevő szentidőben mindenkiben keljen életre a bölcsesség iránti vágy! Szeretetteljesen, mélységes hálával összetűzve kérjük Istentől, hogy akár karácsonyi ajándékként ajándékozzon nekünk bölcsességet, amelynek segítségével másképp nézünk embertársainkra, a világra, a problémákra, a nehézségekre. blémákra, a nehézségekre. 

Nincsenek megjegyzések: