Teljes emberi szabadság

Szabó Liza, XI. osztály, Temesvár





„A fiatal generációk 
már nem ismerik a fizikai határokat, amelyeket 
diktátorok vagy földesurak 
szabtak alattvalóiknak.
Lelkük azonban mennyi 
szabadságot élvez?







Őseink véres harcokat vívtak a szabadságukért. Világháborúk és forradalmak törtek ki a világ minden sarkában, mert az ember, majd az egész nép


saját ura szeretett volna lenni. Az idők során kiharcoltuk a szólásszabadságot, a vallásszabadságot, az utazási vagy költözési jogot és sok más, ma már természetesnek tűnő jogot. A világ vezetése egyre demokratikusabbá, az emberi gondolkodás pedig egyre liberálisabbá válik. Ámde az ember mint egyén valóban szabad-e? Az emberi teljes szabadság együtt jött-e a nép szabadságával? Jogunk van dönteni saját életünk felett, vállalva döntéseink minden következményét. Senki sem kötelezhet akaratunk ellenére bármit is tenni, a saját magunk urai vagyunk. Ám az emberi szabadság valóban teljes-e napjainkban? Mi az, ami mégis határokat szab életünkben, és ki az, aki ezeket megalkotja?
A fiatal generációk már nem ismerik a fizikai határokat, amelyeket diktátorok vagy földesurak szabtak alattvalóiknak. Lelkük azonban mennyi szabadságot élvez? Sokan saját maguk alkotják akadályaikat. Az emberek nagy része másokat követ, másoknak szeretne megfelelni vagy másoknak él. Automatikusan átveszünk divatokat, akkor is, ha tudjuk: ezek nem képviselik személyiségünket. Egyszerűen lemásolunk gondolati sémákat, életmódokat és életcélokat, amelyeket mások akarnak nekünk. Van, aki őszintén beismeri, mások kevésbé, hogy nem egyszer tettek valamit csak azért, mert „menő”, mert „mindenki így csinálja”, vagy egyszerűen azért, mert az interneten úgy látta. Nem merünk egyediek lenni, félünk mások véleményétől, attól, hogy kiközösítenek, ha merünk más divatot, felfogást, életstílust felmutatni. Ez nem igazi szabadság. A felnőttek hasonlóképpen a pénz és a siker jeleit hajszolják, és vesztesnek ítélik magukat, ha ezeket nem szerzik meg. Mindinkább kizárólag a földi javaknak élnek.
A fontos kérdés, amelyet mindenki fel kellene tegyen magának: ki vagyok én és milyen feladattal bízott meg Isten a földi életem során? Az egyén, aki magába száll, imádkozik vagy meditál, kiszabadítja lelkét a mindennapok fogságából és felfedezheti az igazi lényét, a valódi tennivalóját. Az igazán szabad ember rendelkezik fizikai szabadsággal is, de leginkább szabad gondolkodással, és valós, egyéni érzelmeket hordoz lelkében.

Nincsenek megjegyzések: