A kérdés súlya

Miklós Ágnes, egyetemista, Kolozsvár




A böjtről sokan és sokféleképpen megírtak már mindent: hogyan mondjunk le számunkra kedves dolgokról, mikor és mennyi húst szabad fogyasztani. Úgy gondolom, hogy nagy kényelem az ember részéről ennyiben látni a dolgokat.




Jézus kiment a pusztába, és igen, nem evett. Nem evett, mert nem volt amit. De Jézus böjtje nem (csak) ebben állt. Jézusnak a kísértéseivel


kellett megküzdenie. A Sátánnal találkozott. És tudott neki ellent mondani. Ha ezen gondolatmenet nyomán haladunk tovább, egészen új problémák, nehézségek vetődhetnek fel. Mi észrevesszük, amikor kísértésbe esünk? Vajon eszünkbe jut Jézus és a negyven napos böjtje, amikor az ördöggel kockázunk? Tartózkodhatunk a hústól, de úgy is belakmározunk valami másból. Maradjunk távol a zajos mulatságoktól? Úgy sem tudunk csendben ülni. Mondjunk le valamiről, amit később kétannyiszor pótolunk? Az emberi gondolkodás néha eléggé korlátozott. Nem azt állítom, hogy amit az egyházi hagyomány évszázadok óta gyakorolt ne lenne jó vagy hasznos, de véleményem szerint keveset ér, ha nem agyban dől el a böjt, és nem emeljük egy nemesebb szintre.
A kísértés kell! Természetesen önmagában ez így nem igaz, de ha mélyebben kutakodunk, akkor ez a kijelentés is értelmet nyerhet. Ha kihívások elé kerülünk, akkor saját magunk számára is világossá válnak korlátaink, gyenge pontjaink, és ezáltal lehetőségünk nyílik arra is, hogy ezeket csiszolgassuk, esetleg kiküszöböljük a csorbákat. Ha ez nem történne meg, akkor nem fejlődnénk, főleg lelkileg nem, s ezáltal szentekké sem válhatnánk. Már amennyire szentekké tudunk válni.
Adott helyzeteben tudunk-e keresztények lenni? Egyáltalán milyennek kell lennie egy kereszténynek, esetünkben a böjti időben? Hiszen azt az utasítást kaptuk, hogy ne szagassuk meg ruháinkat, hanem illatosítsuk be hajunkat, ne üssük ki senki szemét azzal, hogy ma éppen nem ettünk. Istent nem a reggeli kávé elhagyása miatt fogjuk tisztábban látni. Hanem azzal, ha figyelünk rá, és ha ezt a technikánkat fejlesztjük is. Nem akkor, ha szomorkodunk péntek este a szobánk sarkában, hanem amikor nemet tudunk mondani a szembejövő gonosznak. Mert az jön az utcán, a kávézóban, a táncban, akár a templomban is. Nem önmagukban bűnösek a cselekedetek, helyek, tettek. Mindig bennünk dől el, hogy Krisztus tanításának gondolatával ébredünk-e. Nyílván itt a legsebezhetőbb egy keresztény. Ha naponta kiválaszthatja, hogy ma inkább keresztény lenne vagy nem, akkor képmutatóvá válik. Én azt mondom: edződik. Mert minden nap megtanítja őt arra, hogy hogyan lett volna célszerűbb útnak indulni.
A böjtben próbáljunk tudatosan keresztényként nyugovóra térni. Végiggondolni, hogy miért lett volna vagy miért volt jobb kereszténynek maradni. Azt nem mondhatom, hogy érdemesebb, de sivatagos éghajlata miatt kalandosabb és egy másfajta perspektívát ad. Vagyis a keresztény két szemüveget kap. De nem a születésétől fogva révbe ért keresztény kapja, hanem az, aki keres és minduntalan beleesik a homokgödrökbe. Így majd magunk dönthetünk. Egyem-e húst vagy ne? Érezzünk a kérdés súlyát? 

Nincsenek megjegyzések: