Okos vagy bölcs szeretnél lenni?

Szabó Roland, IX. B osztály
Szent László Római Katolikus Gimnázium, Nagyvárad




A tanév vége közeledtével sok diákban felmerül a kérdés, hogy okosabb, bölcsebb lettem-e a sok tudomány által, amit magamba szívtam az iskolában? Egy ilyen önvizsgálat szükséges, mert el kell gondolkoznunk azon, hogy mi az értékesebb: ha okosabb vagy ha bölcsebb leszek?



Az emberek néha összekeverik a bölcsességet a tudással vagyis az okossággal. Ha összehasonlítjuk a két fogalmat, jelentős különbségeket vehetünk észre. Egyszerűen megfogalmazva bölcs az,

aki többet tud, mint amennyit megtanult és tudását higgadtsággal, megértéssel, irgalommal és szelídséggel kezeli. Okos pedig az, aki sokat tanul és születésétől fogva éleslátású, éles eszű. Egy bölcs ember mindig egyensúlyban él. A bölcsesség szerintem, nem azt jelenti, hogy már mindent tudok, hanem arra törekszem, hogy megismerjek új dolgokat, elsajátítsak az élethez szükséges információkat. Tehát, egy bölcs nem csak a tudásából él, hanem mindig nyitott az ismeretlenre is, belátja, hogy minden relatív. Itt lép be az isteni a transzcendentális, ami előtt leborul, hódolatát fejezi ki. Egy bölcs embert sohasem vakít el a tudása, mert tisztában van vele, hogy sosem fog mindent tökéletesen tudni, mindig is lesznek feltérképezetlen részei a tudománynak. A bölcsesség szorosan összefügg egy isteni erénnyel, az alázatossággal. A bölcs ember szerintem Istent szerető ember is, de nem nevezhetjük fanatikusnak. Az okosság viszont kézzel fogható tényekre alapszik. Amit nem ért, azt néha lehetetlennek is tartja. Az okosság egy árnyalatnyi agressziót tartalmaz a következő értelemben: többet, többet és még többet tudni, minél több információt elraktározni. Az okos ember jól megvan Isten nélkül is, mert  nem minden esetben tudja Isten létezését bizonyítani és magyarázni. A bölcs viszont nyitott a természetfeletti, isteni dolgok iránt. Ismerve az okosság és a bölcsesség jellemzőit el tudjuk dönteni, hogy ki melyik irányba hajlik inkább, de egyik sem zárja  ki a másikat. Szükséges megvizsgálnunk magunkban, hogy melyik irányba hajlunk.  Ha okos vagy, elismernek, ha bölcs vagy, hallgatnak rád és követni fognak. A tudomány napról-napra fejlődik, változik, a bölcsesség viszont érik.

Nincsenek megjegyzések: