Pszichológus a házasságban

Elekes Szende, pszichológus, Sepsiszentgyörgy/Budapest





A boldog házasság a legfontosabb társas támasz, amiben egy felnőtt részesülhet élete során. Ez az a párkapcsolati forma, ami egyszerre elégíti ki az ember legmélyebb szükségleteit, úgymint a biztonság, elfogadás, autonómia, és hozzájárul az egészség, önbecsülés, lelki jóllét fenntartásához.





A magas válási statisztikára utalva azonban sokan mondják, hogy nem érdemes megházasodni, jobb nem tenni életreszóló ígéreteket egymásnak. Ebből olybá tűnik, mintha a házasság egy


szerencsejátékhoz lenne hasonló, ami körülbelül egyenlő eséllyel sikerülhet vagy kudarcba fulladhat. A pszichológia arra hívja fel a figyelmet, hogy a házasság nem lutri, hanem egy nagyszabású közös alkotás, és hogy ez mivé alakul, az jórészt kettőnkön múlik. A jó házasság a tudatos, érett párválasztással kezdődik. Ebben fontos szerepe van az önismeretnek: ha kiforrott identitással rendelkezem és tisztában vagyok értékrendemmel, szükségleteimmel, céljaimmal, akkor van elképzelésem arról is, hogy milyen embert szeretnék magam mellé. Az udvarlás időszakában, amikor rózsaszín szemüvegen át nézzük egymást, fontos arra is gondolni, hogyan látom magunkat tíz, húsz, harminc év múlva, talál-e az értékrendünk, összeilleszthetőek-e céljaink, terveink, álmaink, tudunk-e beszélgetni egymással stb.
Amennyiben kimondjuk a boldogító igent, felmerül a kérdés, mit tehetünk azért, hogy házasságunk tartósan boldog legyen. Az egyik legismertebb házasságterapeuta szerint a jó és tartós házasság alapja a barátság. Szerinte a vonzalom hosszú távon nem elég egy házasság fenntartásához, mert ha idővel csökken, a kapcsolat kiüresedik. Meg kell találnunk egymásban a barátot, hisz a barátainkkal szeretünk időt tölteni, közös tevékenységeket végezni, ott vagyunk mellettük a bajban, szépen beszélünk velük. Mindezeket a gesztusokat gyakorolnunk kell a házastársunkkal is, és ez megerősíti köztünk az összetartozás érzését, valamint visszahat a testi vonzalomra is.
Konfliktusok persze minden kapcsolatban vannak, és ez önmagában nem probléma. A kérdés az, hogyan kezeljük a felmerülő problémákat, nézeteltéréseket. Az alapelv, hogy vitatkozni szabad, sőt kell is időnként, amíg nem megy át egymást maró veszekedésbe. Thomas Gordon módszere megtanít arra, hogyan kommunikáljuk egymással sértettségeinket én-közlések formájában, úgy, hogy az ne legyen bántó a másik számára, míg a partnerem gyakorolja a beleérző meghallgatást. Az ún. erőszakmentes kommunikáció nem jön automatikusan: ez egy készség, amit érdemes elsajátítani, ha máshol nem, a párterápia során.
Egy másik irányzat szerint a házastársi konfliktusok fő oka, hogy a felek irreális elvárásokat támasztanak egymás irányában, és ezeket ráadásul abszolutisztikus követelések formájában fogalmazzák meg: „Ha szeret a házastársam, mindig rendelkezésemre kell álljon, amikor igénylem”, „A házastársam mindig szépen kell beszéljen velem” stb. Persze ha dogmatikus követeléseink nem teljesülnek, csalódottak leszünk és a másikat kárhoztatjuk érte. A kognitív terápia megtanít arra, hogy irreális elvárásainkból engedjünk és igényeinket megengedőbb formában fogalmazzuk meg, például: „Szeretném, ha a párom mindig kedves lenne velem, de ha néha nem így van, még nem dől össze a világ”. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy tudatosan meg kell próbálnunk pozitív gondolatokat táplálni a párunkkal kapcsolatban, gyarlóságai helyett fókuszáljunk értékeire, erényeire, mert a gondolataink fogják meghatározni, hogyan érzünk vele kapcsolatban.
Időnként minden házaspárnak szembe kell néznie kisebb-nagyobb problémákkal. Néha akár komoly krízisbe juthat egy házasság, amikor felmerül, együtt vagy külön folytatják-e. A megpróbált idősebb házasok letisztult szeretete azonban példa arra, hogy minden krízisből van kiút, sőt a kapcsolat fejlődését szolgálhatja, ha megvan mindkét félben legalább szikrányi vágya a helyrehozatalnak. Minden párt, aki válságba jutott, de van még bennük egymásra kimondott „igen”, arra biztatnék, hogy merje szakember segítségét kérni, mert a házasság olyan közös alkotás, amiért érdemes bármilyen áldozatot meghozni.












Nincsenek megjegyzések: