Honnan veszed a bátorságot?

Fábián Róbert, szerkesztő





Pár évvel ezelőtt kérdezte valaki, hogy ismerem-e az egyik videómegosztó csatorna megkapó történetét, amely egy, a címben jelzett mondatra keresi a választ. 






A közismert rövidfilm azt mutatja be, hogy az apának, aki hídmester, miként kell választania a játszó, odatévedt fia


és a vonaton utazók élete között. S meghozza a döntést: feláldozza fia életét, hogy megmentse a többiekét. Kereszténynek egyből Jézus példája jut az eszébe.  De maradjunk csak (jobban mondva induljunk csak ki) ennél a filmnél: s nézzük csak emberi szemmel! Honnan volt az apának bátorsága: kötelességtudatból? Onnan, hogy tudta, az ő munkájától függ százak élete? Vagy csupán hideg merevségből? Abból a tudatból, hogy „teszem, amit most tennem kell?!  Netán a mérlegelésből, hogy egy élete kevesebb, mint százaké?  Talán valahol mélyebben kellene keresni a választ... Vagy lehet, akad valaki, aki azt mondja: gyáva volt! De pontosan megfogalmazni, hogy honnan is vette a bátorságát, nagy merészség lenne.

            Nagyon vékony a választóvonal a bátorság és a vakmerőség között, s még észrevehetetlenebb a bátorság és a gyávaság között! Amikor nekivág  három ember egy  ismeretlen útnak, akkor szinte semmi különbséget nem lehet észlelni. S akkor mégis honnan a bátoság? Az apró kis kulcsszó nem más, mint az ismeretlen: a gyáva meg sem meri célozni, a bátor pedig nekilendül az ismeretlennek. De ez nem jelenti azt, hogy nincs benne félelem. Az ismeretlentől való félelem az ember legmélyében lakozik. Úgy gondolom, a vakmerőből pont ez hiányzik.... s annak a cseppnyi józanságnak a lehetősége, ami a bátor emberekben megvan. 

Nincsenek megjegyzések: