Vallásos létünk eredete

Réti Tamás, katekéta, Kolozsvár


 



„A ma embere abszolút nem vallásos!” – gyakran hallottam, olvastam ezt a mondatot. Valóban nem az?




Mielőtt hirtelen pálcát törnénk a vallásosság felett, vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést. Vegyünk egy átlagos 21−25 év körüli fiatalt, szinte mindegy a nem, felekezeti hovatartozás. Könnyedség kedvéért nevezzük el őt X-nek.
X nem vallásos, kerüli a templomot, mint a rossz pénzt,

 az csak vénasszonyoknak való. Utoljára bérmálásakor / konfirmációjakor volt a közelébe, akkor is csak azért, mert muszáj. Tizenkét év iskolai hitoktatásából az maradt meg, hogy lehet lógni úgy is meg van a jeles a naplóba, sőt. A XXI. század embere úgyis ateista. Konklúzió: X és a vallás párhuzamos, ezt már most skatulyázhatjuk. Vagy mégsem? 
X minden reggel, amikor felkel, első teendői közt ott találjuk, hogy a reggeli kávé szürcsölése mellett elolvassa a napi horoszkópját. Igen, minden napját ezzel kezdi. Mert fényévekre lévő gázgömbök, melyek talán már nem is léteznek és amelyeket az emberi agy véletlenszerűen kötött össze, befolyásolják az emberi életet. Úton az egyetemre vagy munkába, átszaladt előtte egy fekete macska, már X-ünk napja el van rontva. Már jól kezdődik, két perccel hamarabb ért oda a busz… Lám van valami a fekete macskába. X szobájának falán ott lóg Lady Gaga megaposztere és más jeles kortársak arcképe, sokat is gondol rájuk. Példaképek számára. Van is egy aláírása az egyik híres rock bandától, melyet évente egyszer elővesz, leporol, majd áhítattal visszahelyezi a vitrinbe. Nagy nap ez minden évben. No meg ott van ma este a focimérkőzés, melyre Y-nal megy el. Nem tudom, talán egyedül vagyok, de én egy átlagos focimérkőzésben is látom a rituálékat, a liturgiát. X és Y kitombolta magát győzött is az Z-fc… Megtisztulva, mámorosan, mintegy katarzisban távoztak haza.

Na már most helyettesítsük be a horoszkópot a Bibliával, Lady Gaga képét a Szűz Anyával, a focimérkőzést a szentmisével. Olvassuk így újra a történetet X-ről. X mindennap Szentírást olvas, szobája falát szentek képei díszítik, akik példaképei, és megtisztulva tér haza a szentmiséről.  Konklúzió: X vallásos.

Talán azt gondolod, kedves olvasóm, hogy igen, de ezek babonák. De a babona is hit, még ha téves is. Én azt gondolom, a ma embere vallásos. Igaz, nem szeretem ezt a szót, hogy vallásos, spirituális nyitottsága van. A ma embere éhezik Istenre. Mert a spiritualitás, vallásosság igény az emberben ugyan olyan erős ösztön, mint az, hogy enni vagy inni kell. Mert valamely idegdúcunk érzi, hogy van valami több, valami, ami nem evilági, amelynek nagyobb a hatalma, mint a miénk. Azt is hiszem, az ember akkor vált emberré, mikor ezt az „éhséget” felismerte. Mikor rájött élete függ valamitől, Valakitől. Hogy ez mikor volt a történelemben, nem tudom, rágódnak is sokat a tudósok.
De az ember tulajdonképpen akkor teremtetett Isten képére és hasonlatosságára, amikor rájött, nincs egyedül a világban, mert van Isten!




 


Nincsenek megjegyzések: